Усунути недоліки та зробити кордони прозорими і безпечними. У Чернівцях столичні експерти аналітичного центру «Європа без бар’єрів» спільно з прикордонниками, митниками та органами місцевої влади обговорили питання щодо управління кордонами. Спочатку проаналізували проблеми. Надалі будуть давати незалежну експертну оцінку. Після чого - рекомендувати шляхи їх вирішення.

Павло КРАВЧУК, представник аналітичного центру «Європа без барєрів»:

«У нас найбільші дві такі проблеми – це питання пунктів пропуску. У Чернівецькій області відкритий тільки один «Порубне –Сірет». І це ненормальна ситуація для кордону  з Європейським Союзом. Тому що, якщо ми подивимося на Польщу, то там один автомобільний пункт  пропуску на кордоні Польщі з Україною припадає десь на 50 кілометрів. А в Чернівецькій області один пункт пропуску – на 200 з лишнім кілометрів кордону. І з цим пов’язане ще питання відкриття пунктів пропуску «Красноїльськ» і «Дяківці», які частково побудовані, але були недобудовані  ще дуже давно. Там ця історія довго тягнеться»

Будівництво КПП «Дяківці» в Чернівецькій ОДА обіцяли завершити до кінця 2021 року, однак роботи тут ще тривають.

Олександр ЧОРНЕЙ, заступник голови Камянецької ОТГ:

«Повинні ми зробити дорогу до пункту пропуску. На сьогоднішній день облрада в бюджеті передбачила кошти на її проектування. І ми надіємося, що в цьому році буде розроблено цей проект і з’єднаємо дороги від Румунії до нас, щоб пункт пропуску міг існувати. З румунської сторони підведена вся інфраструктура. Асфальт доходить до самого кордону. Побудовано приміщення прикордонної та митної служб у них. А в нас – нічого немає»

Громадськість разом з місцевими органами влади повинні контролювати процеси задля того, аби кошти, спрямовані на один об’єкт, не були направлені на інший – зазначили експерти.

Комунікація між органами влади на всіх рівнях дасть змогу покращити ефективність роботи кордону. Правоохоронці, до прикладу, здійснюють контроль над безпекою дорожнього руху у напрямках, які ведуть до кордонів з іншими державами. Тісно співпрацюють з прикордонниками.

Ігор ПАСТУХ, начальник відділу зв’язків з громадськістю УПП

«У нас часто відбуваються різні відпрацювання із прикордонниками. Ми виконуємо поставлені завдання для зменшення кількості мігрантів, злочинних діянь осіб біля кордонів».

Крім цього, важливим є дотримання стандартних вимог. Відкриття додаткових пунктів пропуску зменшить обсяги чорної контрабанди через кордон і переведе її в сіру зону, вважають фахівці аналітичного центру «Європа без бар’єрів».