Хто має право на оплату лікарняного в розмірі 100% середньої зарплати?

Допомогу по тимчасовій непрацездатності виплачують застрахованим особам у розмірі 100 % середньої зарплати за наявності у них понад вісім років страхового стажу та в деяких випадках. ПФУ повідомляє, що відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується застрахованим особам у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу) у разі наявності у них понад вісім років страхового стажу. Крім того, допомога по тимчасовій непрацездатності у розмірі 100% середньої зарплати незалежно від тривалості набутого страхового стажу виплачується:

• громадянам, віднесеним до 1 - 3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;

• одному з батьків або особі, яка їх замінює, що доглядають хвору дитину віком до 14 років, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи;

• ветеранам війни, постраждалим учасникам Революції Гідності та членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни;

• членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України;

• особам, віднесеним до жертв нацистських переслідувань; • донорам, які мають право на пільгу;

• реабілітованим особам, жертвам репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917 - 1991 років, яких було піддано репресіям у формі (формах) позбавлення волі (ув’язнення) або обмеження волі чи примусового безпідставного поміщення здорової людини до психіатричного закладу за рішенням позасудового або іншого репресивного органу.

Коли ПФУ фінансуватиме лікарняні зовнішнього сумісника?

Поки що фінансування лікарняних призначається та надається працівникам страхувальниками за основним місцем роботи, і лише у разі нереалізації права на таку допомогу вона надається за місцем роботи за сумісництвом Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області на своїй сторінці у facebook надає відповідь на таке запитання: «Я працюю за трудовим договором на підприємстві та в іншій установі – за сумісництвом. За яким місцем роботи мені оплатять лікарняний?». Частиною 1 ст. 22 Закону України від 23.09.1999 №1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» визначено, що страхова виплата у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору та на інших підставах, передбачених законом, призначається та здійснюється за основним місцем роботи (діяльності). Допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомога по вагітності та пологах застрахованим особам (у тому числі тим, які здійснюють підприємницьку чи іншу діяльність та одночасно працюють на умовах трудового договору) надається за основним місцем роботи (діяльності) або за місцем роботи за сумісництвом (наймом) у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Таким чином, визначено першочерговість реалізації права застрахованих осіб на допомогу по тимчасовій непрацездатності страхувальниками за основним місцем роботи.

Отже, допомога по тимчасовій непрацездатності призначається та надається застрахованим особам страхувальниками за основним місцем роботи, і лише у разі нереалізації застрахованою особою права на таку допомогу вона надається за місцем роботи за сумісництвом (наймом). Перевірити формування е-лікарняного можна онлайн – на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України. За нормами Закону №1105 з відповідними змінами сумісники з 1 січня 2023 року отримують лікарняні за всіма місцями роботи лише в межах перших 5 днів, а решту лікарняних і декретні – лише за одним місцем роботи..